Tavuk eti, günümüzde diğer etlere oranla hem daha ucuz, hemde kalori değerinin düşüklüğü nedeniyle, yaygınca kullanılan bir et durumuna gelmiştir. Bu yaygınlaşma özellikle çok sayıda tavuk yetiştirme çiftliğinin kurulmasıyla oluşmuş, “köy tavuğu” dediğimiz; bağlarda bahçelerde kendi kendine yetişen tavuk, artık piyasada bir hayli az rastlanır hale gelmiştir.
Köy tavuğu, çiftlik tavuklarına oranla daha adaleli, daha az yağlı ve derisi sarı renktedir. Ayrıca ayakları daha büyük ve mahmuzlu, ibiğinin de daha kırmızı oluşuyla diğerlerinden kolaylıkla ayırt edilebilir.
Tavuk alırken, yaşı ağırlığı ve tazeliği göz önünde tutulmalıdır. Tavuğun tazeliği gözlerinin açık renk ve parlak oluşundan, derisinin düzgün ve esnek, boynunun da güçlü ve sert olmasından anlaşılır. Eğer satın aldığınız henüz tüyleri yolunmamış ise, körpe olup olmadığı göğüs kemiğine hafifçe bastırılarak anlaşılır. Eğer kemik esnekliğini kaybetmemiş ise hayvan körpedir. Eğer tüyleri yolunmuş ise, körpeliği derisinin düzgün, ince ve renginin açık oluşundan anlaşılır.
Ayrıca körpe tavuğun sırtında bir yağ tabakası vardır ve butları da daha dolgundur.
BESİN DEĞERİ
Protein bakımından tavuk, büyük baş hayvanlarla aynı değerdedir. Yağı az olduğundan kalori değeri düşüktür ve 100 gram tavuk etinde ancak 150 kalori mevcuttur. Şişmanlık sorunuyla karşı karşıya bulunanlar için bunun bir avantaj olduğunu belirtmek gerek.
SİNDİRİMİ
Tavuk eti, hayvan körpe olduğu ölçüde yumuşak ve sindirimi kolaydır. Ancak sindirimi birazda pişirme şekline bağlıdır. Ayrıca göğüs eti de but etinden daha kolay sindirilir.
SAKLANMASI
Tavuk etinin lifleri çok ince, bağ dokusu ise az olduğundan çok çabuk bozulur. Oda ısısında kesilmesinden 6-8 saat sonra et yumuşar. Buzdolabında ise tavuk eti 0-5 derece arasında tazeliğini kaybetmeden bir kaç gün saklanabilir. Derin dondurucunuz varsa, tavuk tazeliğini çok daha uzun bir süre korur.
Tavuk dondurulmadan önce, eğer paket tavuk değilse, tüylerinin yolunması, içinin temizlenmesi ve ağzı kapalı plastik bir torbaya konması gerekir. Tavukların en lezzetli olduğu dönem ekim – şubat arasıdır.
Malzemeler 4 kaşık tarhana 1 litre su 1 su bardağı et veya tavuk suyu 1 kaşık tereyağı 1-2 diş sarımsak …
Malzemeler: 500 gram yeşil fasulye 100-200 gram dana eti(parça et ) 1 adet kuru soğan 1 adet patates 1 yemek…
Malzemeler: 4 adet patates 1 -2 adet kuru soğan sıvı yağ (zeytinyağı) tuz karabiber pul biber…
Çok kolay ve lezzetli bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. malzemeler: 1 paket margarin 2 adet yumurta (bir yumurta sarısı üzerine…
Protein kaynağı olan yeşil mercimeğin yemeğini sizlere paylaşacağım. Çok pratik ve lezzetli bir tarif mutlaka denemenizi öneririm. Malzemeler: 1 su…
Malzemeler: 1 kg yeşil fasulye 4 yumurta 2 yemek kaşığı tereyağı tuz karabiber Kırmızı biber Hazırlanışı: Fasulyenin başlarını kopardıktan sonra…