Keçiboynuzu baklagiller familyasının ağaçta yetişen nadir üyelerindendir. Boyu 10 metreyi bulabilen bir sıcak iklim bitkisi olan keçiboynuzu Yunanca keration, Arapça Khamup ismiyle bilinir.Bizde de harnup olarak tanınır. Her yerde yetişmez, kültür tarımı pek yoktur. Genelde Akdeniz kıyıları, Meksika ve Amerikanın Güney eyaletlarinin bazılarında yetişir.
Bilinen en güçlü kalsiyum kaynağı bitkidir. İçinde bulunan kalsiyum miktarı inek sütünün yaklaşık 4 katıdır. Ayrıca potasyum, fosfor ve sodyum içerir. Ciddi miktarda lif, yarısına yakın tehlikeli sınıfta yer almayan karbonhidrat, eser miktarda yağ barındırır.A, B,B2,B3 Vitaminleri bakımından zengindir, ayrıca bir miktar D vitamini de içerir.
Harnup bir çöl bitkisidir. Hurma gibi, çölde yetişen bitkileri çok üstün özelliklere sahiptir ve çok besleyicidir. Keçi boynuzu da üstün niteliklere sahiptir.
harnup keçiboynuzu özü besin ve kalori yönünden çok zengindir.Zengin mineraller (potasyum,kalsiyum,fosfor,magnezyum,demir,bakır,çinko) kaynağıdır.Özellikle çocuklarda kemik gelişimini sağlar. Keçiboynuzunun nefes darlığına etkili olan etkin madde aynı zamanda bazı alerjik astım
rahatsızlıklarında da son derece etkilidir.Ayrıca alerjinin neden olduğu nefes darlığına ve guatr rahatsızlığından dolayı ortaya çıkan nefes darlığına da olumlu etkisi vardır. Keçiboynuzunun içerdiği gallik asit insan sağlığı üzerinde çok büyük etkiye sahiptir. Ağrı kesici, astım ve kansere karşı koruyucu, bakteri yok edici, karaciğeri toksinden arındırıcı, bağışıklık sistemini güçlendirici, bronş genişleticidir ve çocuk felcine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Öyle ki keçiboynuzu, akciğer kanserini 90 oranında önleme gücüne sahiptir. Sütün 3 katı kadar kalsiyum içerir. Bu nedenle osteoporoz rahatsızlığı olanlara kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanması için son derece zengin doğal bir kaynaktır. Fosfor bakımından da zengindir. İçindeki E vitamini sayesinde öksürüğe, gribe, kemik erimesine ve kansızlığa iyi gelir,balgam söktürür, göğsü yumuşatır, bronşları açar, alerjik nefes darlığı çekenlere özellikle keçi boynuzu özü tavsiye edilir.
Mide ve bağırsak gazlarını dışarı atarak mide şişkinliğini giderir. Ayrıca bağırsak kurdu, tenya, solucan gibi bağırsak parazitlerini temizler. Karaciğeri toksinden arındırıcı etkiye sahiptir.
Keçiboynuzu özü nasıl tüketilir:
keçiboynuzu özünden faydalanmak için aşağıdaki şekilde kullanabilirsiniz.
Malzemeler 4 kaşık tarhana 1 litre su 1 su bardağı et veya tavuk suyu 1 kaşık tereyağı 1-2 diş sarımsak …
Malzemeler: 500 gram yeşil fasulye 100-200 gram dana eti(parça et ) 1 adet kuru soğan 1 adet patates 1 yemek…
Malzemeler: 4 adet patates 1 -2 adet kuru soğan sıvı yağ (zeytinyağı) tuz karabiber pul biber…
Çok kolay ve lezzetli bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. malzemeler: 1 paket margarin 2 adet yumurta (bir yumurta sarısı üzerine…
Protein kaynağı olan yeşil mercimeğin yemeğini sizlere paylaşacağım. Çok pratik ve lezzetli bir tarif mutlaka denemenizi öneririm. Malzemeler: 1 su…
Malzemeler: 1 kg yeşil fasulye 4 yumurta 2 yemek kaşığı tereyağı tuz karabiber Kırmızı biber Hazırlanışı: Fasulyenin başlarını kopardıktan sonra…