Ergenlik döneminde, zihinsel düzeyiniz de hızla gelişir. Artık bir konuyla ilgili daha çok seçeneği aynı anda düşünüp,sonuca yönelik seçim yapabilirsiniz. Bu dönemde elbette kendinize özgü fikirler de geliştiriyorsunuz. Ancak başlangıçta henüz çok yönlü düşünme yeteneğiniz oluşmadığı için,bazı fikirlere körü körüne bağlanabilir veya kuvvetle savunduğunuz görüşünüzden kısa sürede vaz geçebilirsiniz.Çünkü çok yönlü düşünme yeteneği deneyimle, eğitim ve bilgiyle kazanılır ve zenginleşir.
Ergenlik ile birlikte, soyut değerlendirme yapabilme yeteneğini de kazanırsınız. Bu yetenek size, olaylara çok yönlü bakabilme, en iyiyi tüm insanlara sunabilme,insan yaşamının değeri gibi kavramları ele alabilme olanağı sağlar.
Ergenlik dönemi, duygulardaki çeşitlilik ve iniş çıkışlarla da bilinir. Yeni duyguları tatmak, bunları uç boyutlara taşımak, coşku verdiği kadar yorucu olabilmektedir. Değişime açıklık, yenilikleri deneme çabası da güzel ve geliştirici tutumlardır.
Bu dönemde sizler acımasız birer eleştirmen olur, herkes ve her şey hakkında bazen peşin yargılara da varabilirsiniz. Kendinizi başkalarının yerine koyarak onun açısından duygu ve düşünceleri anlama ve paylaşmaya çalışırsanız “eş duyum” ( empati ) yeteneğini gelişecek; bu sizi bağnazlık ve tek yönlü düşünmekten kurtaracaktır.
Ergenlik döneminin başlangıç günleri, ruhsal ve bedensel değişimlerin neler olduğunun fark edildiği ve anlaşıldığı dönemlerdir. Bunu izleyen yıllarda, artık kendinizi tanıdığınız biçimi ile çevrenizdekilere kabul ettirme çabasına gireceksiniz; bağımsızlığını doyasıya yaşamak en büyük uğraşınız olacak. Bu nedenle zamanınızı daha çok ev dışında geçirmeye çalışacak ve nerede olduğunuzun sorulmasını da kimliğinize yapılan bir saldırı gibi algılayacaksınız. Gidilecek yerler ve dönüş saatlerinin tartışılması sancılı olabilir. Nereye gittiğinizin ve ne zaman döneceğinizin konuşulması bir denetim değil, birlikte yaşayan insanların birbirlerine saygılarının gereğidir ve aile üyelerinin birbirlerini önemsediğinin bir göstergesidir. Bu dönemde pek çok gencin, büyüklerin önerilerini kendilerine yönelik aşırı karışmalar olarak algıladıkları görülmektedir. Üşüdüğünü ve kazağını giymesi gerektiğini düşünen bir gence annesi “Kazağını giy, üşüyeceksin” derse, genç genellikle “Üşümüyorum.” diyerek kazağını giymez. Burada önemli bir nokta gözden kaçmaktadır. Bu genç tepki göstermek adına kendi istediğini gerçekleştirememektedir. Tepkisel davranmaktan uzaklaşma, ruhsal olarak büyümenin önemli bir göstergesidir. Ergenlik döneminde kendi kararlarınızı vermek ve bir an önce özgür olmak isteyebilirsiniz. Tümüyle bağımsız olmak eğitim ve deneyim birikimiyle kazanılır. Bu nedenle bu dönemde anne, babanıza kulak vermenizde yarar vardır.
Malzemeler 4 kaşık tarhana 1 litre su 1 su bardağı et veya tavuk suyu 1 kaşık tereyağı 1-2 diş sarımsak …
Malzemeler: 500 gram yeşil fasulye 100-200 gram dana eti(parça et ) 1 adet kuru soğan 1 adet patates 1 yemek…
Malzemeler: 4 adet patates 1 -2 adet kuru soğan sıvı yağ (zeytinyağı) tuz karabiber pul biber…
Çok kolay ve lezzetli bir tatlı tarifini paylaşmak istiyorum. malzemeler: 1 paket margarin 2 adet yumurta (bir yumurta sarısı üzerine…
Protein kaynağı olan yeşil mercimeğin yemeğini sizlere paylaşacağım. Çok pratik ve lezzetli bir tarif mutlaka denemenizi öneririm. Malzemeler: 1 su…
Malzemeler: 1 kg yeşil fasulye 4 yumurta 2 yemek kaşığı tereyağı tuz karabiber Kırmızı biber Hazırlanışı: Fasulyenin başlarını kopardıktan sonra…